torsdag 13 november 2008

sex lögner om videovåld

Greetings! Fick bara ett anfall av att döda några myter om min favoritgenre inom filmen, skräck. Håller du med? Har jag fel? Borde jag spärras in? Borde jag röstas in i Svenska akademin?

1. Man blir våldsam av att se våldsam film. Vanligaste idiotresonemanget. En vanlig sund och frisk människa blir inte våldsam av att se våldsskildringar på film. Sen är det mycket möjligt att våldutövande människor ser på våldsam film de också, men deras beteende hade med största sannolikhet sett likadant ut utan rörliga våldskildringar. Sen är det ju lätt att ta bort sitt eget personliga ansvar genom att försöka inbilla omgivningen att "media made me do it!"

2. Skräckfilmer är kvinnoförnedrande! Så tusan heller! Även om mycket av våldet i filmerna i filmerna är riktade mot kvinnor, så är det ju männen som utför handlingarna som framställs som monster! Istället ska man ju se det som att filmerna tar kvinnornas parti då man ska känna för dem och identifiera sig med dem. Icke att förglömma att inom slashergenren är det dessutom ofta kvinnorna i filmerna som tar kål på mördaren! Go girl!

3. Skräckfilmer är billigt skräp. Ja tjena! För det är ju ingen annan genre som drabbas av dåliga filmer? Då jag sett säkert ett tusental skräckfilmer kan jag dock inflika att inom skräckgenren har jag sett ett hantverk och yrkesstolthet som saknar motstycke inom filmvärlden. Trots alla moraliska bespottningar fortsätter proffs och amatörer att forsätta göra film. Go for it!

4. Argumentet: "Jag förstår inte varför du tittar på det, det är ju bara våld och blod?" Jag tänker inte tvinga dig heller. Men försök inte att lägga över dina värderingar på mig! Att se film är och SKA vara ett fritt val. Jag har svårt för viss sorts film. Men jag har förståelse och respekt för dem som vill se dem. Det skadar ju inte mig. Fram för kulturell mångfald och stoppa enfalden!

5. Barn ser på dem! Då är det något fel. Sverige, i likhet med många länder har åldersgränser på film. Om någon under, låt säga 15 ser Exorcisten, är det antagligen;

a) Förälder som inte bryr sig.
b) Barn som ser det utan en vuxens insyn.
c) Grupptryck.

Mycket film i allmänhet och skräck i synnerhet är inte producerade för barn. De ska inte se det förens de är mogna för innehållet. Idag finns det många otäcka filmer som ÄR producerade för barn, Harry Potter-filmerna är ju inte direkt någon putslustig serie filmer. Även om barnen tror att de klarar av att se TCM-filmerna (en direkt koll här om du är vuxen nog att ens läsa denna text) så kan de inte har mer fel. Viss film ska man helt enkelt vänta med. Jag personligen lät mig inte dras in i grupptrycket när mina skolkamrater såg Video Invest filmer i början på 80-talet. Jag ville inte, kände mig inte färdig för det. När jag sedan var närmare 15 år hyrde jag Exorsisten och sen dess är jag fast. Skräckfilm har, för mig, alltid varit MITT val på mina villkor.

6. De dödar folk på riktigt!!! Nej, nej och åter nej. Det FINNS ingen kommersiell film där skådespelarna dödas inom filmens handling, en så kallad Snuff-film. Det är en myt som är svår att få människor att begripa. Visst finns det alldeles för många exempel på filmade olyckor, avrättningar och liknande, men det finns inte en enda skräckfilm där någon person blivit mördad på riktigt i. Så... om du vet "någon som kände någon som hade en lägenhet brevid den där killen som säger att han sett en skräckfilm där de dödade folk på riktigt", så kan du vara 100% säker på att det är nonsens.

Som med all kulturyttring är skräckfilmsgenren på intet sätt homogen. den spretar åt alla håll och allt från nollbudgetfilmer till multimiljonfilmer produceras hela tiden. Det kan vara allt från realistiska skildringar till det omöjliga och fantastiska! I bästa fall får de oss som tittar på dem att rysa lite, tänka lite och känna att tänk vad skönt att det inte finns några monster på riktigt! För det gör det väl inte?

För att ni ska inte ska känna att jag bara skriver om skräck vil jag passa på och lägga in den snygga teaserporstern för Red Sonja som kommer på en biograf nära dig nästa år. Visst känns det som man vill se den redan nu?


Klicka på bilden så ser du en stor fina variant!

3 kommentarer:

 1. Anonym17:27:00

  Tänkte jag skulle ge min syn på dina små punkter här. =)

  1. Jag tror inte direkt heller att man blir "våldsam" av att se på skräck eller våldsam film. MEN jag är ett bevis för att man kan få ett något fördunklat sinne efter för många vålds/skräckfilmer. Jag tror att det inte är alldeles nyttigt att bara mata våld och skräck in i ögonen varenda gång man ser film.

  2. Här håller jag med. Allt som ofta är det männen som målas upp som monster. Men det jag kan tycka är att kvinnor ibland framställs som korkade, de är med om något eller ser något hemskt och våldsamt och ingen tror på dem. I allt för många skräckfilmer ser vi de stackars offren, kvinnorna, springa runt, jagade, vettskrämda helt oförmögna att göra det som borde tyckas är helt logiskt i det sammanhanget.

  3. Här kan jag inte annat än att hålla med till 100%!

  4. Sant!

  5. Du beskriver längre ner i inlägget att du som förälder inte låter ditt barn se en viss film förräns du anser att hon är mogen för det. Men i övre delen skriver du att om ett barn under 15 år (vilken ålder menar du?) ser exorsisten antingen har föräldrar som inte bryr sig eller så har barnet sett filmen olovandes. Kan det inte lika gärna vara så att barnets (låt oss säga 14 år) föräldrar faktiskt anser att barnet fixar att se filmen? Precis som du anser jag att det borde vara upp till varje förälder att kunna veta vad deras barn klarar att se och inte. Nej jag vet, det finns föräldrar som inte har något sådant omdömme. Men..man kan ju inte dra alla över en kam, åt något håll.

  6. Här kommer ingen komentar, bara en instämmande nick!

  Och ja, bilden är myyyycket snygg!!
  OCH ja...jag vill se filmen! Püss

  SvaraRadera
 2. http://frokenlyckligtlottad.blogg.se18:24:00

  Jag tror inte heller man blir våldsam av en film. De dragen har man i sin grundstruktur, i sin grund personlighet i så fall. Men precis som med porr, så tror jag att om dessa personer ser "fel" film så väcks ideér som lätt blir fixeringar och som kan leda till våld. Jag tror inte heller alla människor klarar att sortera om man ständigt matas med våld. Det är tyvärr så att unga människor kommer över filmer i alltför tidig ålder. Jag är tex rätt ensam om att inte låta min 7,5 åring se Harry Potter. första harry potter filmen är ju från 7 år, men jag tycker den är för avancerad för henne. En del filmer står det " fån 11 år men 7 år i vuxens sällskap" MEn jag anser att är den från 11 år så spelar det ingen roll om jag är med eller ej. Blir hon rädd så blir hon rädd. kanske till och med ännu räddare om jag är med, för då signalerar jag ju "denna film är så läskig att jag måste vara med" Jag tycker många föräldrar är alltför snabba att tillåta vissa filmer.

  såväl våld som porr är ofta ett förlöjligande av båda könen.

  SvaraRadera
 3. Tjo,

  Vad kul att få lite funderingar kring det jag skriver. Våld (och sex) är inga lätta ämnen att skriva om, än mindre att ha åsikter om. Åsikter är iofs lätta att ha, men det är många som inte är insatta i det de kommenterar (ingen kritik mot er som skrivit här, utan generellt). Barn ska inte se skräckfilm. Sen är det ju svårt med filmer som t.ex Potterfilmerna som riktar sig til en ung publik. Men i likhet med böckerna ska nog de som ser/läser vara i ungefär samma ålder som karaktärerna, då böckerna/filmerna blir mognare, vuxnare och defintivt otäckare.

  Någon diskussion om porrfilmer och dess vara/icke vara tänker jag inte gå in på.

  SvaraRadera