lördag 3 oktober 2009

Till minne av Stevie Ray Vaughan

I klassiskt rockstjärnemanér så togs Stevie från oss alldeles för tidigt i en helikopterkrasch den 27 augusti 1990. Men innan dess hann han spela in en hel rad oförglömliga låtar och spela gitarr på ett sätt som få gjort innan och ännu färre efteråt. Hans intonation med nerstämd gitarr och till synes outtömligt förråd av riffs och licks imponerar än idag. Som en kompis sa, Stevie spelar inte gitarr, han pratar gitarr. Så sant, så sant. Stevie spelade bl.a gitarr på David Bowies klassiska Let’s dance, men ville inte turnera med Bowie, då det var för mycket koregrafi på scenen.

En karriär som kantades av en hel del alkohol och droger, påverkade honom så mycket att han till slut till och med kollapsade på scenen. 1986 togs han in för att behandlas och efter det tog han sig upp på karriärstegen igen och nådde toppen av sin populäritet. Då sveptes han bort. Du är saknad Stevie! Idag skulle du ha fyllt 55år!

Visst det är lite långa klipp, men lyssna på dem. Luta dig tillbaka. Life without you är bländande vacker, Voodoo Chile visar på hans förmåga att tolka Jimi Hendrix och Lenny är en vacker liten melodi, perfekt utfört av Stevie!
2 kommentarer:

  1. SRV skulle ha lirat i Örebro på Idrottshuset typ 87/88. Jag köpte första biljetten. Veckan innan konserten drullande han av scenen i London och hamnade på avgiftningsklinik. Han kom aldrig till Örebro, men jag har en kompis som spillde en hel öl över honom backstage på Skeppsholmsfestivalen i Stockholm. Som tack fick han SRV:s autograf...

    SvaraRadera
  2. jag kan bara hålla med enligt mig var han den bästa

    SvaraRadera