torsdag 15 oktober 2009

HjärndöttNej, det är inte ännu ett inlägg om zombies, zombiefilmer eller hur jag fungerar på morgonen. Det handlar om actionfilmer som inte vill vara något mer än actionfilmer. Inga budskap, ingen politik eller inte tillstymmelse av att konstruera någon avancerad berättelse. Det är filmer vars syfte är att visa skottlossningar, slagsmål, sunkig sexism och massor med explosioner. Ungefär som att som att uppfostra tonåringar med andra ord, fast utan sexismen då.

Kritiker hatar dem och de flesta skulle snarare erkänna att de ser transexuell dvärgporr hellre än att de ser ,och njuter av ,90 minuters hjärndöd actionfilm. Jag gillar dem (actionfilmerna alltså… ) men då är ju jag rätt hjärndöd själv. Ofta är det fantastiskt skönt att se en film som inte ens försöker vara annat än underhållande och som inte skäms för det ett dugg. Det är faktiskt inget fel att vilja underhålla, eller hur?

Vissa skådepelare har byggt hela karriärer på detta, som Steven Segal, Jason Statham, Sylvester Stallone, Jean Claude van Damme och inte att förglömma vår egna Dolph Lundgren. Oräkneliga är deras direct-to-video/dvd filmer och outtröttligt fortsätter de att medverka i film efter film. Underligt nog vet jag nästan inga som ser på filmerna, men om det inte fanns något kundunderlag skulle de ju knappast fortsätta att spela in dem? Och jag ser lätt en korkad actionfilm inspelad i Bulgarien före en Ingmar Bergmanfilm.

Hur som haver, var modig! Kasta bort ditt förnuft! Strunta in att ha politisk korrekt filmsmak! Omfamna lågbudgetactionfilmerna och håll dem nära ditt bröst! Vart annars kan man njuta av välskrivna one-liners som ”let´s rock” och ”I´ll kill you!”, få uppleva hur två främlingar hinner få ett fungerande kärleksförhållande med medföljande sex tidsmässigt någonstans mellan en byggnad som sprängs och en biljakt, en massa omotiverade explosioner, grymt långa slagsmål och skurkar med skäggstubb och mörka solglasögon. Dessa filmer håller envist kvar i gamla schabloner som är väl inkörda så att vi som åskådare inte ska behöva ens fundera på vem som är god eller ond, kvinnor är till 99 % våp som trippar omkring i högklackat och alla män har svart bälte i valfri kampsport och är dessutom rackare på att skjuta med två pistoler ( i alla fall efter Hong Kong filmens framgångar i väst under tidigt 1990-tal).

Några tips för dig som är modig!


Jean Claude Van Damme

Maximum risk - underskattad pärla av Ringo Lam.
Universal soldier - Med Dolph!
Double Team – Några riktigt snygga slagsmål. Regi av Tsui Hark, viss keografi av Sammo Hung!
The Shepard – Rätt snygg och underhållande film inspelad efter JCVD.

Sen för alla Van Damme belackare. Se JCVD och återkom till mig om era intryck om ett av, i mitt tycke, 2008 års bästa skådespelar prestationer!


Steven Segal

Marked for death – ger övervåldet ett ansikte
Hard to kill – ger övervåldet en torso
Out for justice – ger övervåldet ben att sparkas med
Under siege – riktigt bra film med Gary Busy in drag och Tommy Lee Jones i bandana!


Dolph Lundgren

Red Scorpion – kladdig och trevlig
The Punisher – bättre än Thomas Jane kalkonen
Man of war – ”spring era jävlar!”
Black Jack – John Woo regisserad tevefilm
Command Performance – Dolph som rock trummis och slå-på-käften expert! Kan inte bli dåligt!


Jason Statham
The transporter 1-3 – Från punkt A till B med mesta möjliga action!
Crank 1-2 – Underbart hysteriska filmer. Tvåan är så anarkistisk så jag gapade i mellanåt. Smörjolja + hagelgevär=… ja se filmen själv!
Revolver – av Guy Ritchie
The One – Statham och Jet Li
Death Race - mer korkad än så här är det svårare att bli


Sylvester Stallone

Cliffhanger – en av de bästa I denna genre. Av Renny Harlin
First blood fram till Rambo – förra årets kladdigaste actionfilm
Assassins – mot hunken Antonio Banderas
Judge dredd – inte alls så dålig som en del vill få den till!

Sen är det ju så att nästa år samlas Stallone, Statham, Li, Lundgren i pang-pang filmen The Expendables. Hjärndöd action, check! Explosioner, check! Korkade one-liners, check!, kvinnliga våp, check! Slagsmål, check! Kolla trailern och skit i vad du BÖR tycka om och låt reptilhjärnan ha lite kul också. För tråkig kommer filmen knappast bli!


8 kommentarer:

 1. Mats E J10:32:00

  Gumman och jag älskar dessa kicksparkande boys! En rulle med Chucken (Norris) Dolphan och Jean-Claude kan förgylla en fredagskväll...

  SvaraRadera
 2. Malin Balboa10:56:00

  Ja, när du beskriver det som ovan så, visst, man kan ju se dessa filmer med ett stort garv! Jag har nog annars sällat mig till dem som inte klarar just de kriterierna du beskrev, typ våp som trippar omkring (känner mig personligt förolämpad, feminist som jag är) och män med svart bälte i vad som helst(typ eksem i armhålorna och stel kroppsgång). Jag måste säga att mycket film som jag har fördomar om kommer i ny dager, när en intelligent, trevlig och kul figur som Du Christer, analyserar dem! Men, hallå, min ungdomskärlek Sly har väl i alla fall liiite budskap i sina filmer? Och hans flickvän i Rocky hade ju inte högklackad HELA tiden? PS Jag kan inte öppna trailern, men det är kanske bara är jag? Dataexperten?

  SvaraRadera
 3. Balboa, hahaha. Jo, men visst. Men som jag skrivit i en annan artikel(http://mondomoviemadness.blogspot.com/2009/09/tied-by-conventions-by-christer-persson.html) så oavsätt om det är kvinnor som framställs som våp, så är det väl bilden av män som ostoppbara monster och mördare som är lite skevare iaf? Det är ju knappast smickrande alls...

  Men för att jag är en sån public service kille så ska jag skriva ett inlägg om tuffa kvinnliga filmhjältar också. Måste hålla mig väl med mina tre läsare ;)

  SvaraRadera
 4. Anonym17:51:00

  vad är det för fel på christopher lambert nu då?

  SvaraRadera
 5. Faktum är att jag höll Lambert under armarna alldeles för länge... Highlander är en höjdare, men hans efter det filmer kommer inte upp till tramsnivå ens.

  SvaraRadera
 6. Måste erkänna att jag är väldigt obildad när det kmr till såna här filmer, men jag har ett short attention span, så när det börjar explodera och dras oneliners så kopplar jag från, letar upp nåt roligare eller börjar vanka av och an i krypande irritation. Men Punisher och Rambo - First Blood är jag väldigt förtjust i!
  Men visst är det skönt med helt opretentiösa filmer, spec som med opretentiösa mänskor, som inte vill gå på unit, inte vill rösta, bara vill jobba på ICA och, eh, gå ut och supa sig fulla varje lördag... och kolla på svenska hollywoodfruaaa... nej, det tar emot för mkt! JAG ÄR PRETENTIÖS OCH DET STÅR JAG FÖR! (Sen att jag gärna frossar i smaklös skräck och splatter talar ju för mig.)

  SvaraRadera
 7. Malin/Matrix22:25:00

  Ja, kvinnliga filhjältar växer ju knappast på träd. och dra nu inte upp Pippi Långstrump för då skriker jag :{ men det finns väl ingen mer kvinnlig filmhjälte som sluppit klackar o urringat? Jo, hon i Matrix kanske? Fast hon hade ju inte huvudrollen...Men cool o tuff som en äkta kvinnlig filmhjälte var hon i alla fall :-)

  SvaraRadera
 8. Malin/Matrix22:26:00

  Ha ha ha, jag skrev filhjälte! Men det är ju en genre som du ännu inte har utforskat!

  SvaraRadera