onsdag 8 april 2009

Att samla eller inte samla, det är frågan!

Det är svårt att sätta fingret på samlande. Vad det är och varför det kan ta tag så i olika personer. Jag har träffat på personer som har haft olika saker de samlat på under åren: grodor, serietidningar, skivor, elefanter, böcker etc. Grodorna och elefanterna innefattar prydnadssaker och bilder, inte riktiga grodor/elefanter ifall det var oklart. Själv har en viss ”samlargen” funnit inom mig, men den har motarbetats av kärv ekonomi och platsbrist. Tack o lov tycker nog de andra personerna i hushållet.

Nu är det samlande jag håller på mig knappast speciellt sensationellt eller omfattande.
1. Jag har några stycken Godzilladockor, King Kongs och dinosaurier i varierande storlek. Moget, jag vet, men de är faktiskt trevliga att ha omkring sig.
2. Några Todd McFarlane film statyetter.
3. Ett tjugotal vintage svenska hyrfilmer. Lite Hemfilm, VTC, Walters Video och Transworld. Sen har jag ett 100-tal andra originalfilmer. Men de är förpassade till kartonger för tillfället. Dvdfilmer tar plats de med.

Inga större summor pengar med andra ord, och knappast en pensionsförsäkring. Möjligtvis kan det finansiera ett budgetmål på någon hamburgerrestaurang.
Det samlande som jag har är mer en spegling av mitt liv tror jag. Inte något som är livsviktigt eller något som jag måste hålla på med, snarare ett komplement till en del av min personlighet. De få samlarsaker som jag har kvar (ja, jag har faktiskt sålt av en del, bland annat Jättehajen- Vindsurfarnas skräck på Regnbågssläppet… varför gjorde jag det?) så stannar jag upp ibland och tittar på dem. I de ögonblicken får jag något nostalgiskt i ögonen och då förstår jag varför jag behåller de saker som jag har kvar. Jag hänger lite på ett filmforum för samlande av VHS-filmer och där kan man snacka om människor som vet vad har gett ut i Sverige och som uppskattar det till fullo. Dessutom har hundratals vintagefilmer. Nu är jag inte en person som blir avundsjuk på andra, men när jag sett vissa ”hemma hos” bilder så har en liten bit av mitt ”samlarjag” längtat efter att ha detsamma. Mitt ”ekonomijag” har dock inte varit av samma uppfattning.

På senare år har mycket av sakerna fått stryka på foten och blivit nerpackade i kartonger och arkiverade. På eget bevåg och inte efter några påtryckningar bör tilläggas. Alla gamla VHS-kassetter behöver inte vara framme. Nu ligger ett hundratal originalfilmer nerpackade och Godzillasamlingen likaså. Då och då suger det till i samlartarmen och jag saknar ha sakerna uppackade och uppställda. Att stå där med kaffekoppen i handen och bara fästa blicken på samlarsaker kan ge en tillfredställelse som är omöjlig att förstå för den icke insatta.

Vad samlar du på då? Det skulle vara intressant att veta vad ni läsare (alla tre) har för tingestar som ni gärna lägger ut surt fördärvade slantar på, eller vilka saker som ni fortfarande behåller trots att det sunda förnuftet säger till er att det är både onödigt och barnsligt att ha? Samlar ni på något som ingen vet om att ni samlar på? Något ni skulle vilja samla på? Berätta! Lätta på ert hjärta!

8 kommentarer:

 1. Anonym13:10:00

  Jag tycker ju förståss att det finns plats för några Godzillor och/eller gorillor i hyllorna. :)

  SvaraRadera
 2. Jag hade en tanke om att börja samla mina karlars navelludd. Men sen verkade det bara äckligt och läskigt så jag började samla på damm istället. Snart skall du samlingen avvecklas. Imorgon faktiskt. KraM!

  SvaraRadera
 3. Anonym17:42:00

  Jag samlar på allt. Gamla ting av olika sort är min passion. kan inte gå på loppis eller myrornas eller liknande för då har jag handlat som en tok innan jag går ut. Det skär i mitt hjärta att göra mig av med saker. /Frokenlyckligtlottad

  SvaraRadera
 4. jag vill inte prata om det. min traderaförsäljning gör fortfarande ont.
  fick däremot rätt ok betalt för godzillagrejerna...

  SvaraRadera
 5. Att sälja av saker är ju det tristaste. Även om sakerna kanske inte fyller något större behov just nu i livet, har de ju tydligen gjort det en gång. Sålde min Video 2000 häromdagen. Har definitvt ingen användning av den, men vart får man tag på en igen OM behovet skulle uppstå? *s*

  SvaraRadera
 6. Jag samlar på kottar och på tankar.

  SvaraRadera
 7. I ett svagt ögonblick på jobbet berättade jag att jag samlar på glasdjur. Mina arbetsvänner såg framförsig ca 1 miljon småsaker i min bokhylla. Det är glas katter och hundar och hästar och någon älg jag har. Det är inte många utan kära ting i bokhyllan. Jag kommer att bli retad länge för detta på jobbet. Och har jag lärt mig att inte säga något? Nej utan glappar glatt med munnen utan att tänka:-)

  SvaraRadera
 8. Lisen: Ja visst kan det ibland vara pinsamt, men var glad att du inte samlar på lösvaginor och löspenisar i glas eller dylikt, då kan kaffet på kollegorna sätta sig i halsen.

  SvaraRadera