lördag 25 oktober 2008

Alan Yates
Alan Yates var en av karaktärerna i "filmen i filmen" i Ruggero Deodatos mästerliga Cannibal Holocaust från 1979. En film som jag har beundrat och förfasat mig över sedan den gången jag bevittnade den första gången i pojkrummet någongång för en 22 år sedan. En kompromisslös och brutal berättelse om hänsynslösa dokumentärfilmare som inte skyr några medel för att skapa en "bra" historia, och som inte drar sig för att skapa situationer som innebär att deras objekt sätts i direkt livsfara. Självklart slår det till slut tillbaka mot dem själva. En film som är kritisk mot hela den mondofilmsgenre som skapades i italien i början av 1960-talet.


Carl Gabriel Yorke som Alan Yates

Sylvester Stallones son, Sage Stallone håller på med lite filmprojekt, och intervjufilmen "Alan Yates" från 2005 är en intressant intervju med Carl Gabriel Yorke som spelade Yates. Det visar sig att förutom att han var en ung amitiös skådespelare så hade han förvånansvärt mycket att opponera sig emot under produktionen. Visserligen fick han rollen mycket för att han hade rätt skostorlek!? Den ursprungliga skådespelaren hade dragit sig ut, men då kläder redan var inköpta så var de tvugna att se till att ersättare hade samma storlek. Italienare... Sen fick han inte heller reda på VAD för sorts film han skulle vara med i, eller ens något manus.

Han skeppades till amazonas och när han började närma sig inspelningsplatsen via en kanot och ett ben flöt förbi i vattnet, började han fundera på vad han höll på med! Nu visade det sig dock att benet bara var ett låtsasben, men de olika våldutövningarna mot riktiga djur i filmen och den totala bristen på kontroll under inspelningen istort skapade stora inre konflikter i den unga skådespelaren. Och just det.. inte ens på plats i djugeln fick han något eget manus, utan fick låna av de andra.En film väl värd att kolla upp om man har kannibalfilmer som intresse!

Om du vill läsa mer om dessa sort filmer har jag en gammal sida som tar upp detta. Märk dock väl (speciellt Movielover) att det är en 15 års gräns på denna sida! http://www.mondomadness.2hell.com/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar