söndag 29 juni 2014

Videogram


Magnus Sellergrens nyaste musikaliska exposé, VIDEOGRAM, är en hyllning till 1970-80- talets action- och skräcksoundtrack. Med glimten i ögat och med en klockren känsla för dåtidens ljudbild väcks liv i en föga känd och underskattad genre. Recensionen inleds med en kort historielektion först för att sätta dig läsare i stämning.

Play, rewind and repeat
1980-talet var faktiskt inte bara hockeyfrillor, neonfärgade kläder, Stock, Aikten & Waterman och oändligt långa familjekvällar i teverutan på någon av de två statliga tevekanalerna. Vi får inte glömma bort den fantastiska mediarevolution som skedde på 1980-talet. Det var ju det decennium då videogramspelaren hittade sin naturliga plats i de svenska gillestugorna bland träpaneler och heltäckningsmattor. Tevehandlare, matbutik- och mackägare gnuggade sina händer när de drygade ut dagskassorna med chips, dip och videofilmer från klassiska svenska videodistributörer som Esselte, Whalters Video, Video Tape Center, Hem Video film, Europa Film, GeBe film och Video Invest. Filmmarknaden för hemmabruk växte explosionsartat och för första gången fick herr och fru Svensson själva välja vilka storfilmer som skulle ses och detta utan att behöva tänka på bestämda sändningstider. Dessutom såg många om filmerna ett flertal gånger under samma dygn, videoklassikern var född! Visserligen dök det upp en och annan moralisk panik i media (se Studio S) om huruvida detta nya medium skulle degenerera en hel generation barn, men den nya tekniken gick trots dessa inte att stoppa. En del av framgången för VHS på den yngre generationen går säkerligen att tillskriva fantastiska videoomslag, påhittigt skrivna baksidestexter (vilka inte alltid var helt sanningsenliga eller ens stämde med filmens innehåll), en uppsjö av raffel i fyrfärg/ skrattfester för hela familjen och icke att förglömma stämningsfyllda soundtrack vilka idag får en renässans via medier som Spotify… och via Magnus Sellergren.

Videogram
Soundtracks får ofta inte den uppmärksamhet som den förtjänar. Filmer från videons barndom som FLYKTEN FRÅN NEW YORK, BODYCOUNT, CANNIBAL HOLOCAUST,För en handfull dollar, ATLANTIS HÄMNARE, MANIAC, FLYKTEN FRÅN HELVETET, THE BEYOND och ZOMBIE hade de alla soundtrack som förhöjde filmernas stämning och genretillhörighet. Dessa soundtrack komponerades bland annat av; Goblin, Ennio Morricone, Riz Ortolani, Guido / Maurizio De Angelis, Fabio Frizzi eller John Carpenter, och de diskuterades gärna av de initierade med samma entusiasm som själva filmerna. Det är just denna gnistrande och skimrande musikskatt som VIDEOGRAM tar tagit sin inspiration och ljudbild från. VIDEOGRAM är ett projekt skapat av Magnus Sellergren, som under psydonymen Call me Greenhorn, har producerat lysande fauxsoundtrack som L´ISOLA DEI MORTI VIVENTI och SPACE KITTY 2000. Låttitlarna på VIDEOGRAM luktar kannibaler, post-apokalyps, seriemördare och zombies och lockar fram ett nostalgiskt leende på läpparna. När låtar som EATEN ALIVE, 2077- RAIDERS OF THE APOCALYPSE, COMUNICATION BREAKDOWN och WALPURGISNACHT dånar ut från högtalarna saknas egentligen bara en film att koppla ihop musiken med, gärna regisserad av Joe D´Amato, Deodato, Fulci, Soavi eller Bava. 

Förutom hjälp av The jimmy C med trummor på ett par av spåren, är det hela ett enmansprojekt av Sellergren. Det är svårt att inte imponeras av hans stilkänsla och tidstypiska produktion på VIDEOGRAM. Ploppande syntljud, varvas med utdragna disharmoniska och olyckbådande toner och medryckande trumkomp. För den initierade går det att spåra inspirationen till de olika låtarna till Goblin, John Carpenter och Ortolani, men även utan förkunskap om genren går det att ha full behållning av skivan. Sellergren försöker inte på något vis dölja inspirationen, vilket kan ses vara i linje med de filmer vars soundtrack speglas här. En stor del av första vågens videofilmer kom från Italien och dessa var ogenerade rip-offs på amerikanska eller australienska filmer vars genretillhörighet inte gick att undvika. Om 2000-talets filmutbud kan ses vara utspätt med oändliga reboots, tillfördes snarare 1980-talets filmutbud av alla italienska rip-offs. Det var tusan bättre förr... eller i alla fall roligare och mer pretentionslöst.


Return of the sound of horror and actionmovies
WALPURGISNACHT är en suggestiv låt i Goblin-anda och som har en klar aura av Argentos DEEP RED över sig. WALPURGISNACHT byggs långsamt upp och utmärks av ett fantastiskt trumspel av The Jimmy C. Detsamma gäller för 2077- RAIDERS OF THE APOCALYPSE i vilken Goblins klassiska och föredömliga DAWN OF THE DEAD soundtrack har varit främsta inspirationskällan. I COMMUNICATION BREAKDOWN visar Sellergren upp en effektiv stilstudie i Carpenters minimaliska kompositioner, då främst Flykten från New York. I REGINA DEI CANNIBALI END TITLES och Eaten Alive  frammanas Riz Ortolanis ande och Sellergren skapar ett ljudspår vilket Deodato inte skulle skämmas för att ha med i någon av hans ökända kannibalalster. Vidare är Kathy´s theme som plockad ur Fulcis HOUSE BY THE CEMETERY och det är nästan som man kan höra Dr. Freudstein flämta likt en astmatiker i bakgrunden. The Tooth Fairy Night Theme  är skivans mest dansanta spår och skulle kunna vara plockad ur vilken Terror på elm street film som helst.  I låttrion Charles Bronson , I warned you not to go out tonight och Scavolinis nightmare dominerar de mörka och dystopiska ljudbilderna vilka var vanliga på dåtidens soundtracks. The eight passenger  är en två minuters stilstudie i spöklika ensliga ljud som kryper under skinnet på lyssnaren och vilken uppmanar till att kasta en nervös blick över axeln då och då ifall någon xenomorf har letat sig in i hemmet…

Sammanfattningsvis är VIDEOGRAM en skiva som riktar sig till två målgrupper. Först (och främst) till den målgrupp som minns fetboxar, klumpiga VHS-maskiner och Razzel med ett leende. För den målgruppen är VIDEOGRAM nostalgi av högsta klass,skapad och framförd med stor kärlek och respekt. Den andra målgruppen är de som var för unga för att vara med om videons frammarsch in i hemmen och som med VIDEOGRAM får en musikalisk lektion i, främst, italiensk action- och skräckfilmsmusik från videos gyllene ålder. Jag håller tummarna att Sellergren fortsätter med sina musikaliska gärningar och att nästa skiva att ta sin inspiration från italienska spagettivästern, eller varför inte italienska actionkomedier? Bring it on Greenhorn!


För info och nerladdning av VIDEOGRAM styr din webbläsare till: http://videogram.bandcamp.com/album/videogram