tisdag 17 januari 2012

American Horror Story


Ända sedan tevepubliken fick följa med till den lilla sömniga småstaden Twin Peaks 1990, så har tevebolag/producenter och regissörer försökt slå sönder de ramar som alltför länge stängt in detta filmiska format. David Lynch släppte, så att säga, ut formatet på grönbete... och inte tusan brydde han om sig att ta in det igen! 

På senare år har inte bara kvalitén på teveserierna ökat markant, utan de är nu svåra att skilja från biofilmer vad gäller scenografi, skådespelare, manus och regi. Teveformatet ökar dessutom möjligheten att ge större, och fler, dramaturgiska bågar, då dramat inte är låst av samma begränsade speltid som en film har. Serier som Boardwalk Empire, Sherlock, Homeland och Mildred Pierce visar på att det inte är något straff att behöva titta på teve istället för att gå på bio. 

Nu är det inte meningen att göra någon sorts lista över teveserier, utan tänkte tipsa den del av mina läsare som, i likhet med mig, har en fabless för skräckteman. Skräck på teve har funnits länge, och moderna exempel är Walkning Dead, Supernatural, Grimm, Pretty little liars, Vampire diaries och Den arga snickaren. Men det var först 2011 som den första riktiga vuxenskräckserien dök upp. I alla fall i mitt tyckte. Visst, Twin Peaks var spännande och X-files bjöd på ett och annat otäckt avsnitt, men lika ofta var det humor som drev historien framåt. Inte för att American Horror Story är helt utan humor, men här är humorn svartare än svart. American Horror Story, så heter alltså serien som jag tycker ni ska hålla ett öga öppet efter. En serie där vuxna tillåts vara vuxna, ungdomar får kämpa med att komma in i vuxenvärlden och de döda försöker få kontroll över de levande. En teveserie som skulle kunna vara skriven av Clive Barker. 

Karaktärerna i American Horror Story drivs av lust, hämnd, ilska och avundsjuka och då har jag inte ens nämnt de onda karaktärerna i serien! Handlingen i korthet utgår från att familjen Harmon flyttar in i sitt nya fina hus, komplett med mörka ekväggar och vackra Tiffanylampor, i ett försök att laga sin knaggliga relation. Huset har dock inget intresse av att familjen ska lyckas med detta. Huset kallas i folkmun för "the murder house" och familjen Harmon blir snart varse om att de inte är den första familjen som snärjts in i dess invecklade, och mördande, arkitektur. Vad som kunde blivit ett hem fullt av kärlek och förståelse fylls istället av svek, våld, sex och en och annan odöd som vill ställa till det för familjen.  


American Horror Story har bra skådespelare som Dyal McDermott, Connie Britton och Taissa Farmiga som trovärdigt och energiskt porträtterar en familj i kris. Min personliga favorit i serien är dock en fullkomligt lysande Jessica Lange som spelar grannfrun Constance Langdon. Lange är perfekt i rollen och har ett intensivt skådespel med glimten i ögat. Birollskådespelare som Frances Conroy, Denis O´Hare, Evan Peters, Kate Mara och inte minst 

Alexandra Breckenridge gör American Horror Story till 2011 års klart bästa skräckserie (sorry Walking dead). 


Kolla in öppningssekvensen! (ja, det är spegelvänt av någon anledning...)

1 kommentar:

  1. Anonym16:12:00

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera