torsdag 10 november 2011

I rymden kan ingen höra deg skrika! En serienördares bekännelse!Då var det dags igen kära läsare, dags för er humbla tjänare Antichrister att skriva om det som ligger honom varmt, och nära, om hjärtat. Nej, jag ska inte skriva om hårdrock idag igen, inte om ruttnande zombies, inte om förtjusande skräckfilm och jag ska inte ens skriva om stora bröst! Dagens inlägg ska istället blicka ut i det stora universum som omger oss alla, flyga förbi vårt solsystem och i vissa fall, ta oss ända bort till någon galax som ligger långt, långt borta


Jag har (ännu) ett erkännande att göra. Jag är en teveserienörd och har tillbringat mer tid än vad Folkhälsostyrelsen anser vara nyttigt framför teven.  Denna tid har dock kanske inte varit helt till spillo... gör mig sällskap, via den elektroniska informationsvägen, och läs lite om de serier som jag sett och som jag anser vara de bästa i sin genre. På så vis blir mitt "slöseri" med tid omvandlat till att jag kan göra en konsumentrapport till dig kära läsare!


Tilllägg: De serier som jag listar i denna lista utspelas helt/delvis i rymden. Alltså, inga sci-fi serier som utspelas helt och hållet på vår blåa planet Tellus. Bra serier som t.ex. Fringe, X-FilesFlashforward eller Heroes utgår med tydlighet då. Inte heller teveserier som innehåller utomjordlingar som IdolJersey Shore eller Sex and the City kvalificerar sig till denna lista. Just det... Star Trek.. den teveserien känner du nog till.. och många andra kan den MYCKET bättre än mig, så därför låter jag den vara (förutom det faktum att jag gillar Star Trek - the next generation mest!)


Firefly (2002)
Joss Whedons western/rymdopera överlevde bara i filmbolagsrymden i en säsong. Men vilken säsong! 14 oförskämt bra och underhållande avsnitt om besättningen på rymdskeppet Serenity. Firefly har, i samklang med alla serier nämnda i listan, inte bara välskrivna manus och kul karaktärer utan utmärks dessutom av ett lysande ensamblespel av samtliga skådespelare. 


Trots att serien med Natan Fillion, Adam Baldwin, Summer Glau, Jewel Staite och Alan Tudyk i spetsen hittade sina fans, lyckades filmbolaget slarva bort en eventuellt större publik genom att byta dagar och tider på serien.Serien lades helt sonika ner vilket var sjukt synd. Wheadon lyckades "avsluta" det hela med långfilmen Serenity. som tillkom efter viss kamp av fansen. Finns en bra dokumentär som heter Done the impossible om just detta! Filmen Serenity är hur som helst en mycket bra, värdig  och i vissa delar oväntad avslutning till av Firefly historien. 


Onödig fakta: Alan Tyduk var fruktansvärt minnesvärd och rolig i PG Porn avsnittet High Poon!   
Battlestar Galactica (2004-2009)
Ronald D. Moores reboot av sjuttiotals serien Battlestar Galactica är helt klart Fireflys antites. Även om Firefly har en del otäcka element i till exempel  "the reapers", så är tonen i Moores Battlestar Galactica svartare än ett svart hål. 


Efter att nästan hela det mänskliga släktet har utrotats av de mekaniska Cylons, försöker slagskepppet Galactica, följt av en brokig flotta, hitta tillbaka till jorden. I denna serie är det nämligen så att mänskligheten lämnat vår planet för länge sedan och sökt efter nya bosättningar i rymden. Dock så har legenden om människans vagga överlevt hos de efterlevande människorna. Resan mot jorden är inte lätt och med ett ständigt hot om att Cylons kommer att attackera. Inte nog med den yttre hotbilden, visar det sig att Cylons nu kan göra perfekta kloner av människor. Hotet blir nu även internt bland besättningen... Vem är människa och vem är cylon?


Under 4 säsonger fick tittarna både vara med att skratta och gråta åt alla de händelser och skeenden som de överlevande var med om. Battlestar Galactica skulle kunnat utspelat sig på ett slagskepp i Stilla Havet under andra världskriget (med skillnaden att det är mer kvinnor och barn med då typ...). Även om det till det yttre är en rymdserie, så är det människors känslor och människors problem som stod i centrum för denna serie. En fantastisk ensemble ledd av Edward James Olmos gav Battlestar Galactica ett väl förtjänat gott rykte bland både fans och kritiker. So say we all!

Onödig fakta: Richard Hatch som spelar rebellen Zarek, spelade rollen som Starbuck i originalversionen av Battlestar Galactica.Då var dessutom karaktären Starbuck en man, trots tajta, lätt feminina, tights!Futurama
Jaja, Futurama utspelas på jorden... men det är ett himla farande ut i rymden för Galaxy Express medhjälpare i varje avsnitt, de besöker ju till och med universums slut i ett avsnitt och så långt kom de aldrig ens i Stargate UniverseFuturama har allt! Robotar! Rymdskepp! Rymdvarelser! Krig! Kärlek! Matt Groening må vara mest känd för Simpsons, men jag väljer Futurama som min favvo-Groening serie! 


Underbara karaktärer som Fry, Zoidberg, Professor Farnsworth, Leela, Amy, Zapp Branningar m.fl ser till att det är roligt, välspelat och knasigt rakt genom. Futurama har dessutom förvånansvärt hög klass på i stort sett alla avsnitt som gjorts. Efter ett temporärt  avbrott på några år, produceras serien nu igen. Happy times! Håller du inte med? Bite my shiny metal ass!

Onödig fakta: Billy West som gör MÅNGA röster i Futurama, var även rösten till Stimpy i klassiska Ren & Stimpy!Stargate Atlantis
Den andra spin-off serien på filmen Stargate. Personligen tycker jag att Stargate Atlantis är den bästa spin-offen, även om Stargate Sg1 hade sina stunder och att Stargate Universe aldrig fick visa sin fulla potential.

Stargate Atlantis är det självklart en "Stargate" som, till och med fysiskt, står i centrum för seriens kärna och basen för avsnitten. Utgångspunkten för denna serie är att Stargatepersonalen hittar, via en stargateadress,  det som verkar vara det mytomspunna Atlantis. Sen händer det massa saker.. typ... hela tiden... 


Då karaktärerna i Stargate Atlantis  lätt kan ta sig till olika planeter (som väldigt ofta består av skog) och stöter på massa utomjordlingar (som väldigt ofta bär medeltids-likande kläder) blir Stargate Atlantis ganska varierande. De avsnitt där historierna är bra, blir det mycket bra. De avsnitt som har svagare berättelser kan dock bli intressant  för att det är intressanta karaktärer vi följer. Ett extra plus för de elaka Wratith- skurkarna. De ser ut som en blandning av zombies och albinoversioner av Marilyn Manson. Wratith hotet ger Stargate Atlantis den svärta som serien behöver för att skapa dynamik och spännande konflikter.

Här blandas humor med allvar med grymt bra precision av ännu en bra ensemble som gör sitt jobb och lite till. Även om Joe (Harrison Ford jr) Flanigan tillsammans med bland annat Rachel Lutrell och Jason Momoa skapar liv och rörelser åt karaktärer som lätt kunnat bli tråkiga och livlösa, är det David Hewlett som Dr. McKay som fullkomligen stjäl varenda scen han är med i.Ett fantastiskt roligt och rörande porträtt av, enligt han själv i alla fall, missförstått geni som har lite svårt med den social biten. 

Onödig fakta.David Hewlett har gjort lite skräckfilm som till exempel PinCube  och Scanners 2.


Farscape.
Min absoluta favoritserie i Science Fiction genren. Jag ska försöka att inte raljera alldeles för långt nu.. men här faller allt på plats vad gör en bra teveserie. Farscape är en kul, smart, sexig, dramatisk, otäck och alldeles, alldeles underbar teveserie! 

John Crichton, en astronaut flyger, under ett ryndexperiment,  av misstag in i ett "maskhål" och spottas ut i en helt annan del av vårt universum. Inom loppet av minuter har John råkat döda en annan pilot,  blivit indragen i ett LEVANDE rymdskepp där ett gäng förrymda brottslingar tar med honom på sitt livs resa! Från denna tunga och medryckande inledning saktar Farscape aldrig ner. Vi får följa med besättningen på skeppet Moya runt om i universum på spännande äventyr, romantiska krumbukter och ett persongalleri som är underbart porträtterat! 


Aldrig tidigare i en sci-fi serie  har en huvudrollsperson lidit så mycket, älskat så hårt, kämpat så frenetiskt eller anpassat sig på så extrema former som John Crichton. Sen välskriva  bi-karaktärer som Aeryn Sun, Dominar Rygel, Ka D´Argo, Zhaan, Pilot, Braca och Scorpius gör Farscape till en serie utan dess like. Karaktärer i Farscape genomgår dessutom förändringar skurkar blir goda, goda blir onda... Ben Browder samspelar med Claudia Black på ett sånt sätt att de nästan sätter stjärnor i brand och resten av ensemblen med Anthony Simcoe, Lani John Tupu, Virginia Hey,Gigi Edgley, Jonathan hardy och inte minst Wayne Pygram spelar för allt de är värda i alla avsnitt. "All in" så att säga... 

Jim Hensons bolag (Mupparna, Mörka kristallen, Labyrint, Sesam, Fragglarna etc) låg bakom make-up effekterna och alla fantastiska dockor som bidrar till seriens mystik och berättelsens styrka. Visst ser en del karaktärer ut som "Yoda", men mycket av make-up designen och dess utförande är av yppersta biofilms-klass. 

Att serien "bara" fick fyra säsonger och en avslutande film (efter fans uppror!) på lite drygt 3 timmar är synd och skam. Samtidigt är det kanske just det är serien fick ett sånt abrupt slut som gör att jag som åskådare bara vill ha mer Farscape? Jag har sett serien tre gånger, och kan knappt bärga mig till nästa genomtittning. 


Nu släpps alla avsnitt på blu-ray (läser du detta tomten?) och jag hoppas att dessa säljer som en farbot i solen! Kanske finns det en chans att det kommer lite nya avsnitt? Jag vet att både Browder och Black vill det (de spelade faktiskt mot varandra i Stargate SG1 under två säsonger, de BÄSTA enligt lilla jag).


Jag vet att det blev många superlativ i texten ovan om Farscape... men alla är sanna! Jag lovar! Dessutom håller jag igen på dem!

Onödig Fakta: Virginia Hey, som spelar Zhaan, hade Antichrister en lite förälskalse på som 10-åring när han beundrade filmen The Road Warrior något alldeles massa mycket. Hey spelade nämligen med i den. 


Just det... om du läst så här långt vill jag påpeka en sak. Det är inte felskrivet i inläggets rubrik. Det ska stå "deg". Varför? Jo, för länge sedan när det fanns videobutiker att hyra filmer i, gavs en liten rymdfilm som heter Alien ut. Det var en stor fin blå box från videobolaget Transfer.. och enligt dess baksida ".. kan ingen höra deg skrika!" Så felskrivningen var inte min.. i alla fall inte från början!

Det var allt... så... vad väntar du på? To infinity and beyond! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar