fredag 26 februari 2010

Clive Barker - levnadstecknare åt helvetets demoner?Nu var det ett tag sedan jag skrev om film.Jag ber ödmjukast om ursäkt, och ger härmed nedan en text om en av mina absoluta favoriter; Clive Barker och hans filmer. Som vanligt skjuter jag från höften och skriver direkt från hjärtat och struntar i efterforskningar. Ok.. lets go... I´ve got such sites to show you! 

Don´t cry Kirsty, it´s a waste of good suffering!
Cenobiten Pinhead kommer att vara den karaktär som gjort Clive Barker mest känd inom filmens värld. Den ikoniska bilden av honom i sina svarta bondagekläder komplett med fina rader av spikar i huvudet! Men det finns så mycket mer som Barker gett oss bioälskare, allt som ofta inslaget i kroppsligt förfall och kroppsvätskor! Allt förpackat under namnet Hellraiser.

Jag minns inslaget som visades på Filmkrönikan än idag, hur en engelsk lågbudgetfilm skulle släppas, som var regisserad av en ung engelsk författare som var trött på hur hans material överfördes till vita duken. Man fick inte se så mycket av monstren (gräshoppeätande "ängeln/demonen/uteliggaren fick dock några sekunder), men en tecknad bild av hur Pinhead skulle se ut väckte mitt intresse! Kunde det göras ny bra skräck i England var stora frågan. Hellraiser släpptes sedermera och det som överraskade mest var att det var en "vuxen" skräckfilm, en skräckfilm med ett intellektuellt innehåll och som ville utmana publiken. Till skillnad från den störtflod av slasherfilmer som kom från USA under samma period, vilka blev mer och mer blodfattiga och mer fyllda med one-liners. Visst har tiden inte varit alltför snäll mot vissa delar av Hellraiser, som vissa effekter eller tempot, men fortfarande märks det att den är gjord på allvar, med hjärta och med en tanke om att stimulera åskådaren.Cenobiterna som kommer från "andra sidan" lovar mycket av ägaren som lyckas lösa LaMachands box, framförallt utlovar de smärta och lidande utan motstycke (ungefär på samma sätt som Sveriges biografbyrå klippte sig genom filmen och lämnade knappt något kvar)! 

Pinhead ville ha tillbaka sin box då jag inte tycker hans senare alster är något att ha!

 What´s on todays agender.. oh yes evisceration! Muahahaha!
Tänkte filmbolagen och det har kommit många uppföljare på Hellraiser. Del två och tre är ganska ok, men resten är, ursäkta ordvitsen, helvetiskt dåliga! Som ett straff i sig att behöva se dem. Del två, Hellraiser - Hellbound har dock fortfarande samma nerv som ettan, även om den försöker vara på ett mer episkt plan. Dr. Channard som i denna film släpper loss Cenobiterna spelas inlevelsefullt av Kenneth Cranham som levererar one-liners som faktiskt är klassiska i mina umgängeskretsar! Trean påbörjar den nedåtgående spiralen ner i helvetets 9 cirklar. Hoppas att re-booten av Hellraiser kommer att följa i senare års grafiks, våldsamma och vuxna skräckfilmer och kommer att skrämma skiten ur en ny generation Barkeriter!

Halleluja! HALLELUJA!
Clive fick chansen att göra Nightbreed i USA. Universal satsade massa pengar, Bob Keen hängde med från England och fixade en imponerande samling "monster", David Cronenberg spelar en av huvudrollerna och en smäcker produktion borde väl ha gjort Barker riktigt känd nu? Ja visst, om Universal hade haft en minsta lilla förstålse vad det var för film de släppte. Nu gjorde de inte det, och marknadsförde den som en slasherfilm. Gissa om slasherpubliken blev besvikna när de istället fick en saga om monster som bor i den mytomspunna staden Median och som väntar på att legenden Cabal ska komma att hjälpa dem. En berättelse om de inre monstren/änglarna, om hur den normala kan vara ett monster och om hur monster kan vara de empatiska... Jag och min gode vän Andreas såg en svart-vit grådaskig piratkopia på vhs fyra gånger och gick även tre gånger på bio och såg filmen. Det var tider det!

Hur som haver, Nightbreed är inte alls dum, och håller förvånansvärt bra än i dag. Jag fullkomningen älskar David Cronenbergs karaktär Dr. Decker /The face som är grymt trevlig och grymt psykopatisk. Lägg sen till ett ambitiöst arbete med att en massa (läs: MASSA) monster som med nakna o brutala  Berserkers i täten gör sitt bästa för att slita människorna i stycken i slutet. Om du mot att förmodan skulle stöta på B´eloi Motto, ser för fanken till att uttala hans namn rätt! Oliver Parker som spelar Peloquin regisserade den rätt sevärda nyinspelningen av Dorian Gray förra året.Think he'll be in a fit state to resurrect after 13 years?
Som nästa filmprojekt gjorde barker en ÄNNU mer ambitiös film, Lord of illusion med hans privatdeckare Harry D´Amour i huvudrollen. Men nu kändes det som att någonting saknades. Barkers fantasi har det sannerligen inte varit något fel på, men det var alldeles för många i filmen som kändes helt fel i sina roller, inte minst Scott Bakula som D ´Amour. Träigare karaktär sedan indianhövdingen i Creepshow 2 får man leta efter. Visst, filmen har några schyssta visuella saker och Daniel von Bargen som Nix är bra. Men slitet med att regissera film och att dra lasset och sedan få skulden av filmbolagen när de inte är kommersiellt lönsamma gjorde att Barker tappade orken. Jag förstår honom. Man orkar släpa saker i uppförsbacke så pass länge innan man tappar orken (om man inte heter Sysifos förstås och är tvingad att arbeta så!).

Be my victim!
TYvärr Clive, det var inte du som gjorde den bästa filmatiseringen av ditt material. Det priset går till Bernard Rose. Rose fattade helt och hållet vad novellen The Forbidden handlade om och spapade en av mina favorit skräckfilmer Candyman. Men några få förändringar fångade Rose exakt det som Barkers noveller är; fängslande, utmanande, obehagliga, vågade, sexiga... och framförallt otäcka. Tony Todd som Candyman är perfekt i rollen och hans graciösa gestaltning av den mytomspunna och fruktade "candyman" är briliant. Virginia Madsen spelar Helen med återhållsam intensitet och sensualitet.  En klassisk skräckfilm som fått ett par onödiga uppföljare som jag inte nämner mer än så.Industrin Barker
Men det var inte bara elände. Clive Barker startade upp en hel industri på 80-90-talet. Serier som var baserade på Hellraiser universat, serier baserade på Books of Blood novellerna, dockor, tevespel och självklart fortsatte Barker att skriva böcker och satsa på sin konstnärliga sida. Film, om det nu tog så mycket energi, kanske helt enkelt inte behövdes? Dock så har många fans, jag inräknad, hoppas att mannen ska komma tillbaka. Idag när datorgrafiken har kommit så långt att den nästan är i kapp Barkers fantasi, är det ett lysande tillfälle att producera lite mer vuxen skräck! Lo and behold! Det är precis det som skett, under sista åren har Midnight meat-train, Book of blood och Dread kommit ut! Visserligen bara producerade av Barker, men tillskillnad från de första Barker filmatiseringarna (Underworld och Rawhead "it´s a bloody massacre!" Rex) , har Barker kontroll på hur hans material gestaltas.'Bäst av de tre tycker jag är Book of blood, som efter en ganska svag inledning tar sig och har ett par fantastiska visuella bilder mot slutet. Midnight Meat-train följer novellen riktigt bra och har ett par kladdiga scener. Kunde dock varit llite bättre med tanke på att novellen är en av de mest minnesvärda. Dread var en överraskning, och grundtesen i filmen har förvaltats riktigt bra, och är dessutom en ganska sexig, modig och välspelad liten historia!

What would a ressuraction be without a few laughs?
Förhoppningsvis kommer det fler filmatiseringar av Barkers Books of blood, och här kommer en liten önskelista på berättelser och vem som kan regissera dem från mig:
The Yattering and Jack - underbar liten julskröna med sur demon. Regi: Terry Gilliam
Sex, death and starshine - Spökerna på teatern är INTE nöjda! Regi: Peter Jackson
Scape goats - Se för fan till vars ni angör båten! Regi: David Lynch
Revelations - väckelsepredikant, otrogen hustru och kåta spöken! Regi: Quentin Tarantino
The life of Death - livet, kärleken, döden Regi:David Fincher
Down, Satan! - hehehe. ûbervåld Regi: Pascal Laugier
The Madonna - vad döljer sig i badhuset? Regi: Neil Marshall
In the hills, in the cities - Ett homosexuellt par hamnar mitt i något oförklarligt, Denna ska Barker själv regissera!

Välkommen tillbaka Mr. Barker, jag hoppas att du har dukat upp ett helvete åt oss!

3 kommentarer:

 1. Anonym18:50:00

  mmmmm Clive

  John

  SvaraRadera
 2. Hahaha Creepshow! Fin liknelse, även om jag måste säga att jag sitter med ett ess i rockärmen som fan blev tillsammans (är, rentav) med indianavsnittets indianantihjälte! :D

  SvaraRadera
 3. Har ju inte alltid förstått din förkärlek till Barker, men ju äldre jag blir ju mer uppskattar jag faktiskt hans filmer.
  Tyckte det var jättkul att du tog upp Nightbreed. Den kommer jag ihåg att jag gillade JÄTTEmycket, såg hur många gånger som helst. Men visst var det lite så att monstren egentligen var de man hejade på? Jaja, jag vet att sånna som vi alltid hejar på ondskefulla sidan. Men jag minns ett litet monsterbarn...

  Hur som helst, väldigt kul med ett filminlägg:D

  SvaraRadera