lördag 28 mars 2009

SE UPP! BAKOM DIG! HJÄLP MIG DÅ! SHIT!

Jag köpte mitt första Resident Evil (ja, ÄNNU ett inlägg som huvudsakligen handlar om zombies... sue me!) när movielover föddes 1996, och har följt den spelserien sedan dess. Att kunna vara interaktiv i en miljö som tidigare bara varit något kan kunna se på (läs:film) och dessutom kunna påverka händelser är riktigt trevligt tidsfördriv. De första spelen som var till Playstation one, ser idag med facit i hand, rätt klumpuga och pixliga ut, men skräcken... SKRÄCKEN! Mången är det gånger som jag skrikit likt en liten skolflicka av chock och nära förestående hjärtstillestånd av luriga monster och zombies som atttackerade. Lika många var gångerna då fula ord och höttande nävar flög mot teven då man inte förstod de otaliga pussel eller vad för liten detalj man glömt för att komma vidare. Men det är petitesser i det stora hela. RE 1-3 var rätt lika spel. Alla utspelades i den fitiva staden Raccon City och förutom stora miljöer att strosa omkring i, var det massvis med odöda och en hel arsenal av zombies som spelaren var tvungen att forcera för att komma till slutscenerna.

Del ett till tre kom till PS1 och när PS2 visade dess muskler med RE4 var det ett nytt sorts spel som uppdagades. Borta var de "fasta" kameravinklarna och pusslen var nertonade mot mer actionorienterade uppdrag. Dessutom var avsaknades av zombies den absolut största skillnaden. Nu var det infekterade spanjorer som inte var speciellt hjärndöda, utan gaddade ihop sig emot huvudkaraktörerna. Ett av världens bästa spel som föga förvånande frambringade både panikskrik och höttande nävar!

RE5 har nu till slut släppts. Mycket har hänt sedan RE4 kom. En ny konsoll t.ex. Och ny prissättning... det är banne mig inte billigt att gilla tevespel! Bortsett från det så är RE5 ett lysande spel. Tyvärr har pusselbiten fått stryka på foten mer, men det har tillkommit en sak som gör det extra kul att spela. Ett co-op läge. För er som inte vet vad det är; i co-op är man två eller fler spelare som spelar tillsammans i samma spel. SÅ i RE5 kan man nu spela sida vid sida i soffan och låta sina pixelerade alter egon samarbeta i spelet, och tro mig, samarbete är ordet i spelet. Det gäller att hitta en struktur och ett sätt att kommunicera till varandra när man spelar. Man har två "skärmar", en för varje spelare och ibland kan det vara svårt att se vad den andra gör, eller ännu värre VART den är. Men med lite guidning och försök till att förklara vart ens karaktär är så har det hittentills löst sig. Dock blir ett och annat kraftord uttalat och kommandon som sktriks till spelpartnen om att den måste komma och hjälpa, men det visar bara på hur engagerad man kan bli i ettt spel. Kul när det fungerar, mindre bra om spelarna inte kan hålla sams.
Väntan på RE5 har inte varit förgäves och spelföretaget Capcom bevisar än en gång att det går att förnya ett koncept och fördjupa en bakgrundshistoria ännu mer. Om än väldigt krångligt och så många bifigurer och bihistorier att Days of our lives verkar som en enkel såpa i jämförelse!

Bilden nedan är screenshots från del 1 till 5. Det är intressant att se hur grafiken har förbättrats under de år som gått.


På Gametrailers har de skapat ett retroperspektiv på alla delar av RE till alla konsoller och försökt nysta upp hur allt hänger ihop. Bulla upp med kaffe och kaka och klicka dig genom de sex avsnitt som de skpat. Välgjort, initierat, intelligent och väldigt underhållande! http://www.gametrailers.com/game/10620.html


Dessutom om du vill prova på en interaktiv zombiefilm kan jag rekomendera http://survivetheoutbreak.com/, där du får flera val som karaktärerna i den zombieinfekterande världen måste ta. Kan du göra rätt val och komma levande ur knipan?
Så.... dags att ta itu med dagen och kanske, kanske spela lite RE5 :o)

1 kommentar:

  1. Anonym13:01:00

    Underbart roligt att spela RE5 med dig. Vi måste ju ta tag i det igen snart och klå bossen!!

    SvaraRadera