söndag 25 januari 2009

Ännu en vecka har gått


Och vad har jag gjort då för attt göra världen till en bättre plats? Inte mycket, den godaste gärningen jag har tagit mig till var att steka pannkakor i två timmar. Men måste alla gärningar man gör vara för andra? Jag har sett en fantastisk dokumentärfilm som heter Man on Wire. Phillipe Petit , en fransk multitalang inom cirkuskonster med lindans som specialitet, satt på en tandläkarmottagning i sitt hemland i slutet på 60-talet och så en artikel om två hus som skulle byggas i New York. Där tändes en idé i han huvud om något han måste göra... han bara måste gå på lina mellan de två byggnaderna när de är klara. Vilka var bygganderna.. jo World Trade Center!

Åren gick och när tornen var byggda, hade han lyckats entusiasmera flera personer att hjälpa honom att sätta sin fixa idé i verket. Hans vilja och energi om att gå på lina mellan byggnaderna är inte bara egoistisk, dumdristig och farlig, den är även vacker, fantastisk och en "once in a lifetime" upplevelse, inte bara för den som utför konsten, utan även för de människor som får bevittna det.

Efter år av planering, flera resor till New York för att undersöka taken (vilket inte är det lättaste att få komma upp på), flera avhopp av olika personer sätts bollen i rullning. Man on Wire är en smittande, underbar, facinerande film om en persons mål i livet, om vilja, om konsten att få människor att lyssna och kärleken till konsten att gå på lina. Kanske måste man inte alltid tänka på världen i det stora hela vad gäller gärningar, bara det som Phillipe gjorde med att gå på lina mellan World trade center husen , att uppfylla en personlig dröm och samtidigt ge människor en unik upplevelse med att se det. Kanske blev inte världen bättre av att jag stekte pannkakor, men med lite vaniljsocker i smeten åts det med glada miner och alla var nöjda. Jag är nöjd med det i alla fall.


2 kommentarer:

 1. Anonym13:21:00

  Det är långt ifrån ens hälften av vår jords befolkning som förstår konst, och vad det ger den som utövar den i vilken form den än är. Det finns däremot gott om folk som säger sig förstå konst men som inte gör det. Som amatörteaterskådis kan jag absolut förstå vad det innebär att brinna för något, och närapå kunna ge vad som helst för att få göra det. Visst är det fantastiskt att få följa en människa som med själ och hjärta går in för det han/hon brinner för, även om man kan tycka att det i detta exempel är som du säger: dumdristigt, farligt och rent av egoistiskt.

  Nåväl...dina pankisar är ruggigt goda, så du får gärna göra vår värld här hemma gladare genom att göra dem igen. =)

  Puss

  SvaraRadera
 2. Jag tog hem man on wire men fucken... hittar ingen sub som funkar! What to dooo?

  SvaraRadera